Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2482372
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.03.2007 12:18 - Начини за промяна на съзнанието
Автор: tpsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9414 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 04.07.2010 14:57


 

ДРЕВНИ И ТУЗЕМНИ ТЕХНИКИ ЗА ИНДУЦИРАНЕ  

НА ХОЛОТРОПНИ СЪСТОЯНИЯ

· Работа с дишането – директна или индиректна (пранаяма2, йогистка бастрика, будистки „огнен дъх”, суфийско дишане, кетджак3 от остров Бали4, гърлената музика на ескимосите инуит5 и т.н.).   · Звукови технологии (биене на барабан, хлопане, използване на пръчки, звънци и гонгове, музика, пеене, мантри, диджериду6 ).   · Танцуване и други форми на движение (силно въртене при дервишите, лама танци, трансов танц на бушмените от Калахари, хата йога, тай чи7, ци гун8 и т. н.).   · Социална изолация и сетивна депривация (престой в пустинята, в пещери, високо в планината, в снежни полета, търсене на видения и т. н.).   · Сетивно претоварване (комбинация от акустични, зрителни и проприоцептивни стимули по време на туземни ритуали, крайна болка и т. н.).   · Психологически средства (пост, лишаване от сън, пургативи, лаксативи, кръвопускане (маите), болезнени физически процедури (танцът на слънцето на сиуксите лакота), рязане, пилене на зъби).   · Медитация, молитви и други духовни практики (различни йогистки системи, Тантра, Сото9 и Риндзай10 дзен практики, тибетски Дзогчен, християнски исихазъм (Иисусова молитва)11, упражненията на Игнаций Лойола12 и т. н.).   · Психеделични животински и растителни материали (хашиш, пейот, теонанакатъл, ололиукуи13, аяуаска14, ебога, хавайска дървесна роза, сирийско седефче, салвиа дивинорум, секрет от кожата на краставата жаба Bufo alvarius, тихоокеанската риба Kyphosus fuscus и т. н.).
________________________________________________________

2
Санскритски „контрол на дишането‘‘; в йогистката система на индийската философия четвъртият от осемте етапа, които трябва да заведат човека към самадхи, или състоянието на съвършена концентрация. Непосредствената цел на пранаяма е да намали дишането до равен ритъм, изпълняван без усилия, като по този начин помага за освобождаването на съзнанието на човека от внимание към телесните функции.
3
На о. Бали кетджак е ритуал, при който групи, седнали в концентрични кръгове, комбинират натъртено произнесени срички в пулсиращи ритмични фрази.
4
Остров и провинция в Индонезия, на 1.6 км източно от остров Ява с площ от 5561 кв.км.
5
Ескимосите в Канада и Гренландия.
6
Вид духов инструмент или дървен тромпет, използван от австралийските аборигени. Направен е от бамбук и е около 1.5 м дълъг. Декорираните церемониални видиве могат да са два или три пъти по-дълги.
7
Стара китайска система, създадена, за да развива чи (енергията) в тялото. Тя може да се използва, за да предодвратява болестите и травмите, а също и за да води до духовно просвещение.
8
Ци гун – древна китайска система за развитие на вътрешната енергия. Основава се на даоистката религия. За разлика от йога поставя по-малко ударение върху разтягащите упражнения и пози и подчертава повече научаването как да се чувства и да се движи енергията вътре в тялото.
9
Най-голямата от дзен-будистките секти в Япония. Следва метода на спокойното стоене и медитация (дзадзен) като средство за получаване на просвещение.
10
Една от двете основни дзен-будистки секти в Япония. Подчертава рязкото събуждане от трансцендентната мъдрост, или просвещение. Сред методите, които практикува са крясъците (катцу) или ударите, нанасяни от учителя на ученика, сеансите с въпроси и отговори (мондо) и медитацията върху парадоксалните твърдения (коан) – всички те има за цел да ускорят преминаването на нормалните граници на съзнанието и да се събуди прозрението, което надскача логическите разграничения.
11
В източното православие тип монашески живот, в който практикуващият търси божествено спокойствие (на гръцки хезикия) чрез съзерцанието на бога в непрекъсната молитва. Такава молитва, включваща цялото човешко същество – душа, разум, и тяло, - често се нарича „чиста” или „интелектуална” молитва, или Иисусова молитва.
12
Игнацио де Лойола – род. 1491 г. в Лойола, Кастилия, поч.на 31 юли1556г.
в Рим, канонизиран на 12 март 1622 г., празнува се на 31 юли, испански теолог и една от най-влиятелните фигури в католическата Реформация през XVI в., основател на Обществото на Иисус(йезуити) в Париж през 1534 г.
13
Идентифицирано като семената на Rivea corymbosa (наричана също Turbina corymbosa), името се прилага и към друг вид грамофонче – Ipomoea tricolor (наричано също I. rubrocaerulea или I. violacea), известно на древните ацтеки. Тъй като активните му съставки са алкалоидите D- лизергинова и D–изолизергиновата киселина, свойствата му са много сходни на LSD и кафявите му семена се използват от шаманите за предизвикване на видения.
14
Питие което се произвежда от кората на лозите Banisteriopsis caapi and B. inebrians. Индианците, които го ползват, твърдят, че то има изцелителна сила и способност да предизвиква ясновидство.

Stanislav Grof - Holotropic Breathing



Тагове:   начини,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - .......>>
29.10.2007 19:54
4udesno :)
цитирай
2. анонимен - tehniki za indutzirane
24.09.2009 17:06
4ak da si pilia zabite - neee. no pesni i tantsi moge !
цитирай
Търсене