Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2482899
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.05.2007 21:17 - Книги по темата
Автор: tpsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15460 Коментари: 15 Гласове:
1

Последна промяна: 04.07.2010 15:22


Kато кликните на линковете под книгите може да ги изтеглите на компютъра и да ги четете.



image
Станислав Гроф е един от най-нашумелите представители на трансперсоналната психология. В тази книга той представя в детайли своя уникален (холотропен) метод за самонаблюдение и психотерапия, който е разработил със своята съпруга Кристин.
Книгата е адресирана не само към специалистите, но и към всеки, който би проявил интерес към това вълнуващо приключение, наречено "Да откриеш себе си".


Станислав Гроф "Приключението да откриеш себе си"




image
Кен Уилбър, познат на българския читател с "Кратка история на всичко", е един от най-популярните съвременни американски философи. В тази книга той дава своя вариант на Пътя към цялостната личност, в случая минаващ през психоанализата, гещалттерапията и трансперсонализма, за да стигне до т. нар. единно съзнание или Селенията на безпределното, където човек става част от въздесъщото Божествено присъствие...


Кен Уилбър "Без граници"




 image

image


Изследване, проведено в САЩ с 60 доброволци, разкрива биохимичните процеси в епифизата, които "отключват" съзнанието към дълбините на Вселената. В древните учения загадъчната епифиза е известна като "третото око", "седалището на душата". Днес все още не е ясна ролята й във физиологията на мозъка. Хипотезите на д-р Страсман навлизат в зоната на мистичните явления, а те се оказват податливи на научен анализ. Вратата, зад която ни очаква молекулата на духа, е открехната. Там ли е бариерата между земното и небесното в човека?

Страсман, Рик ДМТ - молекулата на духa

image

Професор Юнг не избягва трудната задача да синтезира своите познания за душата, натрупани в многогодишната му практика на психиатър и психоаналитик и да ги представи под една достъпна и приложима за всеки форма. Той дава ключа за решаване на проблемите на характера и функциите на психиката, които днес съвременният човек търси мъчително. Гледната точка, която той излага пред читателя, е преоткриването на духа и предизвикването на активен отговор, който всеки един носи в себе си в стремежа си да надскочи своята наследственост.

Юнг К. Г. Съвременният човек в търсене на душата



image

Изключително съдържателна и интересна книга, каквито твърде рядко се срещат. Десет години след публикуването й нейните възторжени почитатели и яростни отрицатели продължават ожесточено да спорят - във всеки случай не е оставила никого равнодушен. Защото предлага нови възможни решения на най-големите загадки на човешкия живот и хипотези, които са по-разтърсващи, отколкото дори най-драматичните сцени в романите на Достоевски. Те не биха имали тази значимост, ако зад тях не стоеше авторитетът на двама изключително уважавани учени, създали холографската идея - физикът от Лондонския университет Дейвид Бом и неврофизиологът от Станфордския университет Карл Прибрам. Според тях вселената е просто своего рода гигантска холограма, великолепно разработена до най-малките подробности илюзия, а ние самите сме също такива миниатюрни холограми, измъчвани от смехотворни страсти и амбиции призрачни образи, прожектирани от космическа киномашина. Въз основа на този модел авторът предлага действително смайващи обяснения на редица отдавна известни, но все още необяснени и затова причислявани към сферата на паранормалното феномени като осъзнатите сънища, стигмите, инедията, чудотворните изцеления, синхроничностите, извънтелесните пътешествия, преживяванията на прага на смъртта и др.
Книгата със сигурност ще промени из основи светогледа на онези, които осмислят написаното в нея, а авторът се е постарал да ги облекчи, като е напрегнал целия си несъмнен литературен талант и е успял да представи максимално достъпно и разбираемо иначе сложната материя.

Майкъл Толбот, Холографската вселена

 

 

6. анонимен - ИНФОРМАЦИОННА ПСИХОЛОГИЯ
03.05 12:00

 http://research.zonebg.com/pubs.htm

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. timmyd - Много интересно,
10.05.2007 21:46
а можеш ли да ми препоръчаш някоя книга, свързана с холотропното дишане?
цитирай
2. tpsy - Да мога
12.05.2007 14:09
Точно първата книга е описан детайлно метода.
Стъпка по стъпка.
От човека който го е измислил, Стан Гроф.

" Станислав Гроф е един от най-нашумелите представители на трансперсоналната психология. В тази книга той представя в детайли своя уникален (холотропен) метод(холотропно дишане) за самонаблюдение и психотерапия, който е разработил със своята съпруга Кристин.
Книгата е адресирана не само към специалистите, но и към всеки, който би проявил интерес към това вълнуващо приключение, наречено "Да откриеш себе си".
цитирай
3. timmyd - :)
12.05.2007 14:18
Да де,но питам за някоя друга.
цитирай
4. tpsy - Има да
14.05.2007 08:14
Но другите книги за холотропното дишане са коментари на метода , който Гроф представя пред, западната публика(рационалния ум)

"През последното десетилетие в нашите експерименти с т. нар. холотропно дишане се включиха хиляди участници в рамките на семинарите, които организирахме в Северна и Южна Америка, Европа, Австралия и Азия. Установихме, че методът дава навсякъде еднакъв ефект, въпреки огромните културни различия Тази книга бе написана и в отговор на многобройните молби за съставянето на учебно ръководство, което съдържа основната информация за теорията и практиката на холотропната терапия в опростен и достъпен вид, за да бъде използвано не само от специалисти, но и от по-широка публика"

"Моята цел бе да напиша едно достъпно ръководство по самонаблюдение и емпирична психотерапия, затова и не исках да обременявам книгата си с обширни екскурси в срод¬ни проблематични области, за да оправдая своите твърдения или да им придам по-,,достоверен” вид. Единственото необоримо доказателство за читателя би трябвало да бъде личният опит. Ако такъв липсва, вероятно не малка част от твърденията в тази книга ще прозвучат неубедително, макар и подкрепени с възможно най-ефектните интелектуални аргументи"

"Въпреки че описанието и дискусията на холотропната терапия, представени в тази книга, не могат да заменят реалното обучение, което би трябвало да включва личен опит и работа с други хора под съответния надзор, тя съдържа цялата необходима информация за онези, които биха искали да експериментират в тази насока, а и да внесат евентуални корекции"

"Въпреки че повечето изглеждат принципно нови за западния терапевтичен инструментариум, в действителност тези механизми датират от дълбока древност и играят важна роля в шаманските методи, изцелителните ритуали и обредите на прехода. Днес те просто се преоткриват и преформулират в съвременни научни понятия."

Гроф е показал работещи техники , от гледна точка на Науката базирайки се на 50 годишен опит в този клон и продължава да работи въпреки че е на 76 г.
цитирай
5. анонимен - ИНФОРМАЦИОННА ПСИХОЛОГИЯ
03.05.2008 12:00
http://research.zonebg.com/pubs.htm
цитирай
6. анонимен - гроф Ст.когато невъзможното се случва
16.06.2008 21:27
пичове, в края натази книга има даден адрес и имел на някакво дружество в България, но не вращат поща и няма нищо на сайта. Може ли да помогнете ,защото и аз търся учител по холотропно дишане Чао Благодара
цитирай
7. tpsy - Анонимен
17.06.2008 18:47
Можете да научите повече за мероприятията и програмата на семинарите,
провеждани от "Woodrose Трансперсонална психология" на адрес: http://www.woodrose.weebly.com

Но на този адрес ще , получиш необходимата информация :)

Ако искаш индивидулана практика може да се обърнеш и към мен.
цитирай
8. nav - здрасти ))
24.06.2008 11:49
Чел съм Гроф и Уилбър. Погледнах и сайта горе (hypnoza). Препоръчваш ли семинарите им? Във Варна започва двегодишно обучение по трансперсонална терапия и в този контекст достатъчни ли са два дни за усвояване и практическо приложение на дихателните техники?
цитирай
9. tpsy - Препоръчвам
30.06.2008 19:38
http://www.itp.edu/

Има още около 5-6 института за трансперсонални психотерапевти.

На сайта hypnoza , Може да бъдеш обучен на insighting.
Има и семинар от , 9 дни всяка година и отделно , посещения на 10 двудневни семинари , После минаваш и теория по това което си научил и си получаваш сертификата.
Може за 1 година да стане вече.

Във Варна знам че има GrofTranspersonalTrening

Състои се от 9 модула.
На който трябва да присъстваш.
6 са водени от Владимир Майков , сертифициран по GTT.
3 модула който трябва да отидеш , лично с участието на GTT , ако си разгледал блога обстойно има и такава лекция качена от 7-8 октоври имаше такъв модул в москва.


Аз съм Инструктор по InSighting (Инсайтинг)
Oт преди 3 години.
Тогава нямаше във варна.
Колегата с който работим е минал , 6 модула има още 3 и се сертифицира като международен инструктор по GTT

Така че изборът е твой.

За два дни , нищо няма да научиш дори и как се диша правилно.

Моят интерес към дишането и терапията чрез пневмокатарзис е от 1999 година през 2000 година четох книгите на гроф , и 2001 бях посетил , 4 модула-семинара в москва.

Цените бяха от порядъка на 600-1200 евро зависи какви условия искаш.
Сега е по сравнително по малко.

През 2004 година се появи Д-р Тенчев и от тогава се обучавам при него , на всичко което предлага.

И сега съм

Дипломиран хипнотерапевт практикуващ регресивна хипноза и хипнотерапия, член на Българската асоциация по хипноза (Бах).

Сертфициран инструктор по пневмокатарзис(терапия чрез дишане)
(изучавал съм методите :ребъртинг,холотропно дишане, вайвешън,)
Начините на практикуване прилика и разликата между методите.


Сертифициран терапевт по InSighting към ФТТП (Фондация по трансперсонална психология и психотерапия)
и
практикувам и преподавам методите на InSighting (Инсайтинг).

сега изборът е твой.
цитирай
10. tpsy - Ако имаш път към Велико Търново и към университета
30.06.2008 19:47
5003 Велико Търново, ул "Т. Търновски" №2, тел. +359 62 618 333, e-mail: mbox@uni-vt.bg


График

за очните занятия – зимен семестър, 2008/2009уч.г.

Психология – магистърска програма, 3 курс


25,26 авг.2008 II група 28,29 авг. III група

Трансперсонална психология- лекции

Лектор
Д-р Д.Дерменджиева 9-19 часа 102/103 зала
цитирай
11. анонимен - Tърся психолог във Варна, който разбира еднакво добре от ,,класическа'' и трансперсонална психология+диплома+опит
01.12.2008 19:23
Tърся специалист завършил държавен университет специалност Психлогия, който има поне няколко години опит с поставяне на диагнози на пациенти между които е имало и такива с преживели психотравма/неврозни и/или психотични поведения (завладяващи ирационални страхове)/елементи на ,,спешен случай от духовно естество''/осъзнато сънуване/личносно разстройство/изтласкване на проблеми към тялото/. Нещата са изключително хибридизирани, и затова е нужна консултация с специалист който разбира еднакво добре от всичко от това. Моите познания са аматьорски и не се наемам да поставям диагноза и терапия..
цитирай
12. tpsy - За Варна
01.12.2008 23:39
Не знам познавам само д-р Мариян Господинов, който е директор на Асоциация Трансперсонална психология.
Има ценз за трансперсонална психология и 15 години опит там.
За класическа не мога да помогна, просто интересите ми са в трансперсоналната.
Аз практикувам , от 2004 и дипломата ми е от държавен университет за класически психолог, работя с хипноза, и психологчно консултиране.
Също и с трансперсонална психотерапия най вече,
Лично съм имал излизания от тялото, няколко пъти повечето съзнателни.
на този линк може да разбереш повече за мен 1.Информация за мен ( горе в дясно полето блогрол)
Работя с такива неща от 2004 , за това е блога, и се надявам повече хора да се занимават с това професионално.

цитирай
13. анонимен - георги
08.09.2009 15:00
някои продава ли книгата психологоята на бадещето на станислав гроф тел;0898784144
цитирай
14. анонимен - psihoterapevt vav V.Tarnovo
24.02.2010 17:07
Mnogo shte bada blagodarna ako njakoi mi kaje dali ima takav psihoterapevt vav V.Tarnovo
blagodarja predvaritelno
цитирай
15. tpsy - Здравейте
24.02.2010 19:40
Планираме семинар за В.Търново.
http://woodrose.weebly.com/woodrose-breathing.html
Може през датите , след семинара или на семинара да се срещнем.
Друг вариант също е удачен разгледайте сайта и напишете какъв точно тип терапия искате.
И може да изпратим някой колега , работим съвместно с психологически център в Търново. :)
И правим посещения там като има желаещи.
цитирай
Търсене