Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2482537
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
14.03.2009 10:04 - Поздрав към Слънцето /Сурия намаскар/
Автор: tpsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3735 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.12.2009 17:06


image

Слънчевите упражнения се състоят от 12 последователни движения. Те поставят в действие цялата мускулатура на тялото. Изпълнявайки ги веднъж или два пъти сутрин, след ставане от сън, ще ви помогнат да преодолеете сковаността и да загреете и ободрите тялото си. Няколко повторения вечер ще ви помогнат да релаксирате. Ако страдате от безсъние, от 6 до 12 повторения ще ви помогнат да заспите.


Традиционно йогите ги изпълняват преди изгрев слънце, затова се наричат поздрав към слънцето /сурия намаскар/.

Изпълнение:

  1. От изправен стоеж, краката леко отворени, дланите допрени една до друга, пред гърдите. Издишайте.
  2. Вдишайте дълбоко, докато бавно разтваряте и вдигате ръце нагоре, над главата и допирате дланите, навеждайки тялото назад. Задната част на бедрата е стегната. Задръжте три секунди.
  3. Издишайки бавно, се наведете напред с прави крака, докато поставите ръцете на пода почти успоредно на краката, а с чело докоснете коленете.
  4. Вдишайте бавно и отстъпете с десния крак, колкото можете назад, като коляното да е на не повече от 2-3 см от пода. Задръжте ръцете и свития ляв крак здраво върху пода. Повдигнете главата и извийте гърба, колкото можете.
  5. Задръжте дишането и преди да издишате, плъзнете левия крак към десния и застанете в опора на прави ръце и пръстите на краката. Тялото е в права линия, коремът е прибран и стегнат.
  6. Издишайте бавно, свийте коленете към пода, бедрата остават във въздуха, свийте ръцете и допрете гърдите и челото до пода. В това положение, известно под името „састанга намаскар” /простиране в осморката/, 8 части от тялото допират земята – пръстите на краката, коленете, дланите, гръдния кош и челото. Коремът и тазът са леко повдигнати, носът също трябва да е над пода.
  7. Вдишайте бавно и погледнете нагоре, повдигайки глава, следвана от горната част на гърдите и след това долната част на гръдния кош, като изправяте ръцете, но ги оставите леко свити в лактите. Задръжте около 5 секунди.
  8. Издишайте бавно докато повдигате таза, като тялото заема формата на триъгълник. Дланите и стъпалата са плътно долепени до пода.
  9. Вдишайте бавно и стъпете с десния крак между ръцете, както при 4та позиция. Коляното на левия крак опира в пода. Погледнете нагоре и извийте гърба.
  10. Издишайте, стъпвайки с левия крак напред, до десния. Изправете краката и се наведете напред, докато челото докосне коленете, както при 3та позиция. Дланите са почти успоредни на стъпалата.
  11. Вдишайте бавно и започнете да вдигате ръцете горе над главата, навеждайке се назад, както при позиция номер 2. Задръжте 3 секунди.
  12. Издишайте бавно, поставяйки ръцете с допрени длани пред гърдите.

Отпуснете се и повторете серията.

източник

 

И видео , с подробни разяснения има малко реклами от време на време но не е проблем да ги премахвате ако ви пречат :)

Комплекс упражнения Сурия Намаскар.





Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене