Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2482238
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.12.2009 11:16 - Гуруто Тура всели Силата в тв звезди
Автор: tpsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3785 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.01.2010 14:27


Гуруто Тура всели Силата в тв звезди АНИ САЛИЧ И СОНЯ МОМЧИЛОВА ЗАСНЕХА ФИЛМ ЗА БЕЗКОНТАКТНИ БИТКИ image
СВЕТОСЛАВ ПИНТЕВ 19 Декември, 2009
http://www.monitor.bg


Филм за Тoра - учителя И Густи Агунг Нгура Харта създал школата "Санди Мурти"

Тoра - Очаквайте по Би Ти Ви 
10.01.2010.
12.00 часа  

image

image



















Ани Салич с гуруто Тура


Соня МомчиловаМомчилова в Бали.     Игра с огнено кълбо
imageimage






















Няколко свирепи азиатци - майстори на бойните изкуства, нападат с необуздана ярост 40-килограмова, крехка като тръстика българска девойка, която си седи кротко в поза лотос. Не успяват дори да я докоснат. Съвсем буквално отхвърчат на метри от нея. Нова група се нахвърля на момичето. То не помръдва, но бабаитите в бели кимона падат все едно са джуджета,посрещнати от невидим шамар на развилнял се великан. На тази странна сцена стават свидетели тв водещата Ани Салич и бившата сценаристка в студентското предаване " Ку-ку", ексдиректор на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в Министерство на правосъдието, а сега PR специалист и филмов продуцент Соня Момчилова.

Самите те по-късно застават на мястото на момичето, но след като са преминали през специално обучение. Двете са на екзотичния остров Бали, Индонезия, в школата на гуруто, когото местните наричат Тура.

Първоначално той изчезва по свои работи и ги оставя в доста странна компания. Чакат го часове заедно с една кукумявка, която невъзмутимо се люлее на клона на старо дърво. "Идваше ми да и извия вратлето", признава сега Соня.

Освен тази компаньонка българките се изнервят допълнително от присъствието на шашава маймуна. Пъргавото животно, кой знае защо кръстено Маймуна, е гладно и непрекъснато думка с паницата си. За страж на покоите си пък Тура е оставил един питон.

Едва по-късно българките осъзнават, че Учителят ги е оставил, за да се научат на търпение. То ще им е много необходимо на това извънредно странно място.

В школата му се изучава безконтактното бойно изкуство санди мурти. В превод името значи нещо като "синтез на силата".

То е по-скоро система за енергийна защита, която цели да отклони и отрази агресията на човека срещу теб, отколкото да учи послушниците как да се млатят един друг.

Ани и Соня попадат тук в края на лятото, за да снимат документален филм за мистичното обиталище и тайнствения му гуру - Салич е автор, а Момчилова - продуцент. Лентата вече е готова и се казва "Тура" по името на Учителя, който ги приобщава за отрицателно време към философията си.

Освен че се бият, без да пострадат, учениците си подмятат горяща топка, а огънят не изгаря ръцете им. Соня и Ани гледат в захлас как със силата на волята гуруто сразява повече от десет тренирани и опасни мъже. Не става въпрос за постановка, а за съвсем реално нападение, категорични са те.

Случват се и други изумителни неща. След като поръсва с вода цветчета от лотос в нея, произнася напевно древни мантри, пише нещо на челата им, гуруто започва да кълца с остро бръснарско ножче разни части от лицето и тялото на последователите си. Те обаче остават непокътнати. Ани Салич също се подлага на изпитанието, за да е сигурна, че няма измама. Както имате възможност да се уверите в "Новините", тя няма белези по лицето.

Според местните всичко това се дължи на управлението на енергията, която различните традиции наричат чи, ци, тай-ци, а розенкройцерите я оприличават на медна и огнена змия При индийците подобна е енергията прана, за японците името є е хара, а според мирогледа на Ордена на тамплиерите тя тръгва от леговището на змията Кундалини в човешкото тяло. Гуруто Тура пък нарича този енергиен център кончинана. Той просто го отключва. Усещаш го като топка под пъпа си, разказват преживелите ритуала по инициацията. "Това е най-лесният начин да балансираш вътрешните си сили, да отклоняваш агресията, насочена срещу теб, и по-мъчната - онази в теб, рожба на собствените ти страхове", казва Соня Момчилова. Учителят налага и специален пост, наречен поаса. Спират ориза, пшеничните продукти, телешкото и говеждо, краве кисело мляко, сирене и кашкавал, краставици, банани и кокосови орехи. Първо за месец, после за три, за половин година, за една. Докато стане част от начина им на живот.

На другия край на света Ани и Соня се озовават с най-изявения ни хипнотизатор Иво Величков, който е дипломиран психолог и психотерапевт. Нашенката, разхвърляла бойците като врабчета в началото на разказа ни, е сред стотината българи, които редовно посещават школата. Тя е от най-напредналите ученици на гуруто заедно с още две българки. Тук е и съпругът на гимнастичката Бианка Панова д-р Чавдар Нинов. Мъжът е дошъл да научи още за енергийните центрове на човешкото тяло, а някогашното "златно момиче" не знае, че ще спечели Dancing Stars 2.

Школата на Тура вече има доста почитатели в България. Повечето от тях са задоволили скептицизма си чрез лично участие във въпросните атаки. Иво разказва опита си. "Това е отклонение на съзнанието/  волята на противника за миг - в момента на атаката". Според него има научно обяснение на случващото се при Тура. Звучи напълно логично. Иво твърди, че всичко се обяснява с действието на т.нар огледални неврони, открити преди 13 години. Оказва се, че държат тайната на общуването ни с другите хора на различни нива. По мнението на един от откривателите на огледалните неврони - италианеца Виторио Галезе, когато контактуваме с някого, ние създаваме вътрешни изображения на чуждите действия, усещания и емоции. Благодарение на тях дори можем да ги контролираме от разстояние. Излиза, че науката и мистиката имат пресечна точка.

Соня Момчилова е толкова вдъхновена от новия свят, който е открила при учителя Тура, че пак тръгва на пътешествие, за да прави поредица от филми за феномените на духа. Първият ще е за голите скитащи монаси в Индия, който ще се казва "Пътят на пилигрима". Заминава натам веднага след Нова година.
. Огледалните неврони правят революция в науката През 1996-а трима невролози, изучаващи мозък на макак, открили непозната група клетки, отговаряща за планирането на движенията. Те отразявали действията, наблюдавани от животното. Затова ги нарекли огледални неврони. По-нататъшни експерименти потвърдили наличието на такива неврони и у хората и разкрили чуден факт. Тези клетки отразявали и чуждите усещания и емоции. Те ще изяснят и механизмите на процеса на развитието при децата и способностите им да имитират възрастните.

Филм за Тoра - учителя И Густи Агунг Нгура Харта създал школата "Санди Мурти"







Тoра - Очаквайте по Би Ти Ви 
10.01.2010.
12.00 часа



Филм за Тoра - учителя И Густи Агунг Нгура Харта създал школата "Санди Мурти"

Тoра - Очаквайте по Би Ти Ви 
10.01.2010.
12.00 часа




Филм за Тoра - учителя И Густи Агунг Нгура Харта създал школата "Санди Мурти"

Тoра - Очаквайте по Би Ти Ви 
10.01.2010.
12.00 часа



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене