Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2482053
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.09.2010 16:48 - Петимата тибетци
Автор: tpsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5834 Коментари: 2 Гласове:
2



image
Килам, Кристофър Петимата тибетци image
Келдер, Петер Петимата тибетци image
image
Източник
http://www.spiralata.net

ПЕТ ДРЕВНИ ТИБЕТСКИ РИТУАЛА
(Древната тайна на извора на младостта)

Питър Келдър е първият, който разбулва тибетските тайни на извора на младостта. Подмладяване, потъмняване на косата, подобряване на паметта и зрението, облекчаване на артрита, неизчерпаема енергия, отслабване, облекчаване на болката, отлично самочувствие - това са част от ефектите на тибетските ритуали. Обикновено хората наричат Петте ритуала изометрични упражнения. Ритуалите наистина помагат на схванатите мускули и стави и подобряват тонуса, но истинската полза от тях е хармонизирането на скоростта на въртене на отделните чакри.
Освен "Древната тайна на извора на младостта" на Питър Келдър, на книжния пазар ще намерите и "Петимата тибетци" на Кристофър Килъм, дългогодишен преподавател по йога, който предоставя обширна информация за енергийната система на човека и нейното функциониране.

ПЪРВИ ТИБЕТЕЦ

image

 

Застанете с разтворени настрани ръце и обърнати надолу длани. Завъртете се по посока на часовниковата стрелка. Дервишите го правят стотици пъти, ламите - около дузина, колкото да стимулират чакрите.
Според Кристофър Килъм оптималната бройка е 21.

ВТОРИ ТИБЕТЕЦ

image

 

1. Легнете по гръб с ръце отстрани на тялото.
2. Притиснете брадичката към гърдите.
3. Повдигнете краката до вертикално положение, без да сгъвате коленете.
4. Започнете както можете и колкото можете. Крайната цел отново е 21 повторения.

ТРЕТИ ТИБЕТЕЦ

image

 

1. Коленичете на пода и изправете тялото. Поставете ръце на бедрата.
2. Придърпайте брадичката към гърдите.
3. Извийте гръбнака, като внимателно изнасяте главата възможно най-назад.
4. Отново започнете както и колкото можете и се опитайте да стигнете 21 повторения.

ЧЕТВЪРТИ ТИБЕТЕЦ

image

 

1. Седнете на пода с изпънати крака, раздалечени стъпала и опрени на пода ръце.
2. Притиснете брадичката към гърдите.
3. Отпуснете главата максимално назад.
4. Без да прегъвате ръцете и да отмествате тях или краката, свийте коленете и вдигнете горната част на тялото до хоризонтално положение. Напрегнете мускулите, после се отпуснете.
5. Не е задължително от самото начало да изпълнявате всички ритуали. Започнете с тези, които успеете да направите. Помнете, че ефектът на тибетските ритуали се крие в тяхната комплектност. Започнете както и колкото можете, останалото ще дойде с времето и постоянството.

ПЕТИ ТИБЕТЕЦ

image

 

1. Застанете в тази поза с извито тяло, ръцете са изпънати, дланите лежат на пода, пръстите на краката са извити и стъпват на земята. Внимателно наклонете главата възможно най-назад.
2. Без да отмествате дланите и стъпалата, свийте тялото в ханша и го вдигнете в поза като обърнато "V". Притиснете брадичката към гърдите.


Източник
http://zashto-kak.hit.bg/tibet.htm




Упражнение 1

image

  То е много просто – заставате изправен с изпънати хоризонтално в страни ръце и започвате да се въртите около оста си по посока на часовниковата стрелка. Първия ден обезателно ще ви се завие свят още на 2-3 въртене, но още на другия ден ще се учудите колко много можете да се въртите!

Това е упражнение за правилното разпределение на енергията в тялото.Дервишите могат да се въртят с часове и го правят с удоволствие. Не насилвайте тялото си – това се отнася за всички упражнения – щом почуствате дискомфорт – спрете.

По принцип се започва от 3 повторения, като всяка седмица се прибавя по едно, докато се достигне до 21 повторения. Това е условно. Докато не започнете да правите всичко с лекота и удоволствие, не прибавяйте нови повторения, та даже да е минал и месец.





Упражнение 2

image

1. Легнете по гръб на не много мека постелка.

2. Ръцете са изпънати до тялото, обърнати към постелката. Вдигнете глава и притиснете брадичката към гърдите.

3. След това повдигнете краката,нагоре, без да ги свивате в коленете. С ръце притискате постелката. Ако можете задръжте 3 сек.

4. Бавно издишайте и свалете краката и брадичката.Отпуснете се за секунда и отново – 3 пъти.





Упражнение 3



image

  Третото упражнение се изпълнява веднага след първите две. И то е много просто. 1. Изходно положение – на колене.Тялото изправено, ръцете на бедрата. Бавно вдишваме и изпъваме главата назад. След това бавно издишваме и допираме брадата в гърдите. Много лесно и приятно упражнение, а ползата – голяма. Само след няколко дни изчезват болките във врата.



Упражнение 4

image



1. Сядате на пода, краката изпънати напред, ръцете – подпрени с дланите до тялото.

2. При вдишване – изпъвате назад главата, а тялото повдигате до хоризонтално полохение – като мост, само че хоризонтален. Ако можете, задръжте 3 сек. Ако не можете от първия път, следващия ще го направите. .



Упражнение 5



image

1. Легнете по корем. Ръщете опрени на постелката на равнището на раменете.Краката – леко раздалечени. Вдишваме и повдигаме седалището, така че тялото да направи прав ъгъл. Издишаме и се връщаме в изходно положение.



Особености на дишането



Старайте се колкото можете да дишате равномерно.



Само след няколко дни ще забележите:

1. безпричинна радост в себе си.

2. Животът ще ви се струва по-хубав, независимо от всичко.

3.Ще ви изпълва необяснима енергия.

4. Ще започнат да изчезват някои неразположения.

5. Само след 2 месеца ще изглеждате видимо по-млади и така ще се чуствате.


Източник
http://bglog.net/Zdrave/29809








Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. vmitkov - Кристофър Килам е по-добрият!
11.11.2010 22:40
Книгата на Кристофър Килам е по-добра, защото привързва упражненията с дишането. Резултатът е по-голяма ефективност и полза от практикуването на упражненията. Освен това в книгата е обяснена твърде добре теорията за чакрите.

Книгата на Питър Келдер има хубава художествена част, но частта за йога е слаба, въпреки че описва точно упражненията.

Имам и съм чел и двете книги многократно. В резултат на практикуване на тези упражнения достигнах до просветлението да усъвършенствам упражненията като към тях добавям не само пълно йогийско дишане, но и медитация. Резултатът е страхотен!

Упражненията на петимата тибетци са само една малка част от тибетската йога. На който се интересува ще препоръчам да потърси в Интернет на руски език "Око возрождения". В тази книга има много повече от пет упражнения от тибетска йога. Да не се бърка с книгите на Келдер и Килам!
цитирай
2. tpsy - Здравей
12.11.2010 08:48
Знаеш ли автора на книгата , "Око возрождения"
цитирай
Търсене