Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2478963
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.12.2010 22:47 - Ако утре Вашият разсъдък умрe ?
Автор: tpsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4903 Коментари: 1 Гласове:
6



Ако утре Вашият разсъдък умре, а животът във вселената продължи, ще има ли тогава живот след смъртта? Може ли да сте толкова наивен?
Вместо думата “Бог” бих искал да поставя някои други думи, които вече използувахме в предишни глави. Целта е да не останете обвързан към произхождащите от детството Ви религиозни представи за Бог. Аз избирам думите “Контекст” и “Аз”, за да представя истинния Бог, който се преживява еднакво от всички – теисти и атеисти. Вижте, ако нашата дефиниция за Бог е толкова тясна, че да разрешава на едни законно да получат преживяване за Бог, а да отрича същата законност на други, тогава правим на себе си и на света лоша услуга. Имането на право е един доста изветрял заместител на добре фунциониращия свят.
Значи, Контекстът е нефизичното, което прави възможно съществуването на физичното. Аз-ът е онзи специализиран Контекст, който позволява съществуването на сензитивен живот. Никое нещо не би могло да съществува без пространство, в което да се помещава. Ако в тази вселена не би имало пространство за Вашето тяло, то не би могло да съществува. Така Аз-ът е едно “не-нещо” – нещо или “не-нещо” – пространство, в което се помещава Вашата физичност и без което тя не би могла да съществува. На разсъдъка се струва естествено, че би трябвало да има пространство, в което да съществува неговата телесност. Но я се попитайте защо? Защо би трябвало да има такова пространство? Истината е, че не е задължително пространството да съществува или не, и това, което установяваме е, че то съществува. То е един подарък на Контекста, който приемаме, сякаш се разбира от само себе си. То е безрезервен подарък, неискащ нищо в замяна. Знае се, че 99% от наличното наблюдаемо пространство е заето от вакуум. Това място, на което нещата могат да избират да съществуват, е най-съществената мисъл, която Контекстът изобщо някога е имал.
И така, Аз-ът е “не-нещо” – нещо, “не-време” – време и “не-място” – място, в което съществува това, което обикновено смятате, че сте, и без което “Вие” не бихте съществували. Това може да се демонстрира във физическият свят, като се опитаме да поставим едновременно два предмета на едно и също място. Явно това е невъзможно и означава, че “не-нещо” – нещото притежава едни нефизично, но наблюдаемо свойство: “то” позволява присъствието само на един предмет едновременно. Това е толкова явно, че се смята за разбираемо от само себе си, т.е. не се преживява. Но помислете. Престанете да го смятате за разбираемо от само себе си и го преживейте. Докато правите това, ще преживеете своя истински Аз.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. prosvetlenie - Защо не дефинирате по-ясно какво е ...
09.03.2011 07:35
Защо не дефинирате по-ясно какво е това Аз ?!
И това ,което наричате Контекст ?!
Във Вселената всичко има Закони и Правила.Всяко нещо е подчинене на тези Закони и Правила.Нищо не може да същесвува или да се движи извън тези Закони и Правила.И никакъв Аз не може да съществува извън тях !
цитирай
Търсене