Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2481003
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
04.07.2007 20:52 - Идентификация с други хора
Автор: tpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 1906 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 04.07.2007 21:07


 Идентификация с други хора

Това преживяване е тясно свързано с предишното. При емпиричното си сливане с друг човек, субектът има усеща­нето, че напълно се идентифицира с него и в една или друга степен губи представа за собствената си самоличност. Усе­щането, че се превръщаш в друг човек е цялостно и ком­плексно. То включва образа на тялото, физическите въз­приятия, емоционалните реакции, типичните жестове и ма­ниери, пози, движения и дори тембъра на гласа.

Съществуват много форми, степени и нива на това пре­живяване. Другият, с когото се идентифицираш, може да присъства на сеанса, но може и да е някой, който отсъства. Идентификацията може да бъде и част от вътрешно прежи­вяване, свързано с детството, предците или предишна ин­карнация. Преживяванията от подобен характер могат да включват прочути личности от настоящето, но и от мина­лото или дори митологични и архетипни персонажи.

За преизживяването на важни в емоционално отноше­ние спомени от детството, а и от по-късния живот, свърза­ни с други хора, често е характерна едновременната или пос­ледователна идентификация с всички протагонисти. Този механизъм може да придаде трансперсонална окраска на много лични биографични преживявания. В този контекст е възможно субектът да се идентифицира със своите роди­тели, деца и други близки, приятели, познати или пък учи­тели. Процесът може да обхване и видни политици, учени, артисти, религиозни водачи или типични представители на други професионални, етнически и расови групи в минало­то и настоящето.

Сред прочутите исторически и обществени фигури, с ко­ито субектът се идентифицира в различни НСС, на които съм бил свидетел, са попадали Александър Македонски, Не­рон, Клеопатра, Чингис Хан, Леонардо да Винчи, Микелан­джело, Cβ. Франциск, Св. Тереза. Линкълн, Ленин, Сталин, Мартин Лутър Кинг, Мохамед Али, Джон Кенеди и най-различни кинозвезди Пълната идентификация с Христос и страданията му на кръста е често и типично явление в контекста на БПМ III. За разлика от преизживяването на предишни инкарнации, идентификацията с друг човек обик­новено не притежава емпиричната специфика на спомена и не е свързана с усещането, че ти наистина си това лице.

Усещането за дуално единство и идентификация с друг е често срещано явление при т. нар. психици и екстрасенси. Тук преживяването не е с онази непредсказуема и стихийна форма, която то приема при психеделични състояния, сеан­си по емпирична психотерапия, медитация или спонтанни епизоди с неординерно съзнание (трансперсонални кризи), но може да бъде съзнателно предизвикано и контролирано. Самият аз съм наблюдавал многократно доста впечатля­ващи сеанси с медиума Ан Армстронг, които, наред с всич­ко останало, включваха и тези механизми Очевидно и опит­ните шамани действат по същия начин, когато изцеляват или поставят психична диагноза.

Тук бих искал да предложа като пример един конкретен епизод от моя живот. Става дума за идентификация с друг човек, случила се на моята съпруга Кристина, когато беше болна от вирусна треска. Участваше и един наш познат, покойният антрополог и генералист Грегъри Бейтсьн По това време Грегъри доживяваше последните си дни в инс­титута „Изълън”, борейки се със своя рак на белия дроб Бяха му открили тумор колкото портокал, който не можеше да се оперира и според прогнозите му оставаха само четири седмици живот. Точно тогава от института го поканиха да прекара там остатъка от живота си на фона на прекрасни­те гледки по крайбрежието на Биг Сър. По време на прес­тоя си бе подложен на най-различни алтернативни тера­пии и в крайна сметка живя още две години и половина Срещахме се често с него и семейството му и може да се каже, че станахме добри приятели.

"Една сутрин Кристина реши да остане в леглото си, защо­то не се чувстваше добре Изведнъж я обзело усещането, че се превръща в Грегъри Имала същото гигантско туловище като неговото, същите огромни речища, неговите мисли и неговия неизменен британски хумор. Чувствала се свързана с болката на неговия рак и усещала с всяка клетка на тялото си, че умира Това я изненадало, защото изобщо не отговаряло на нейната оценка на ситуацията, в която се намираше Грегъри Напосле­дък състоянието му се беше влошило, но тъй като това бе ста­вало и преди, нямахме никакви причини да се опасяваме, че е нещо повече от временно усложнение

По-късно Кристина се видяла с Карл Саимънтън. наш при­ятел, който по това време гостуваше в „Изълън” Двамата с Грегъри експериментираха с неговия метод за визуализация, който трябваше да служи като помощно средство при лечение на рак. От него разбрала, че същата сутрин двамата работили заедно. По средата на сеанса Грегъри изведнъж спрял и отка­зал да продължи с думите: „Не искам да правя това Стига тол­кова Искам да умра „ Извикали Лоис, съпругата на Грегъри, и вместо да си говорят за лечение и борба с рака, започнали да обсъждат смъртта Часът на сеанса точно съвпадал със сут­решното преживяване на Кристина

Самата Кристина изпитваше двойнствени чувства към въп­росния епизод. От една страна, това бе недопустимо нахлуване в собственото й съзнание, което бе доста плашещо Но от дру­га, в тези няколко минути, колкото бе траяло това изумително преживяване, тя бе научила много повече за Грегъри, отколко­то през двете години на нашите обичайни ежедневни срещи Явно преживяванията от този род биха могли да се окажат без­ценни в диагностичен и терапевтичен план, стига да са поставе­ни под пълен и доброволен контрол"




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - BadTrip
07.09.2007 01:12
Същата идентификация може да се постигне под влиянието на халюциногени. Аз експериментирах с магически гъби точно това сливане. Според мен това се дължи на сливането на представата ти за дадения човек със твойта лична представа за себе си. Това обаче е доста стряскащо и може да предизвика Bad Trip. Също така може да бъде и наистина опасно, защото представата ти за себе си се нарушава , запълвайки се от новата за другия човек и така ти се превръщаш в това което си си предсавял за него. Понеже повечето психеделични преживявания създават нови връзки м/у неврините в мозъка, едно такова сливане може да свърже неправилно др.човек с теб и така дори и след минаване на действието ти да се идентифицираш като него. Не говорим разбира се за напълно сливане и забравяне на това кой си бил преди, но чуството остава доста дълго и може да не е приятно.
цитирай
Търсене