Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2482955
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
10.07.2007 20:14 - факти за обонянието
Автор: tpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 3183 Коментари: 0 Гласове:
0



Обонянието намалява драстично с възрастта.
В едно изследване са оценени обонятелните способности на почти 2000 души на възраст от 5 до 99 години. Резултатите недвумислено показват, че обнянието е най силно между 30 и 60 години. След това намалява, а след 80-годишна възраст бързо се влошава.

Липсата на обоняние е сиганл за проблеми със здравето.
 
Австралийско изследване показва, че хората, които не разпознавт определени миризми, в бъдеще може да се разболеят от болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, да получат обсесивно-компулсивно разстройство или шизофрения. Според ръководителя на експеримента проф. Христос Пантелис обонятелните способности дават информация за строежа и функциите на мозъка. За това повече от половината от лицата, които не успели да различат миризмите, с течение на времето развили мозъчно разстройство.

Загубаата на обоняние води до резки промени в поведението.
Редица изследвания показват, че при жените с премахнати яйчници или при постоянно приемащите противозачатъчни хапчета чувствителността към "сексуалните" миризми се загубва. Мъжете, страдащи от загуба на обоняние, пък много са безплодни.

Собствената миризма е нашата индивидуална отличителна черта. 
Тя зависи от отделяните от органите секрети и носи информация за типа на имунната система. Изходящите аромати могат да предизвикат радикално противоположни чувства - от симпатия до отвращение.
Психологът Ерик Берн смята, че най-силната реакция на миризмата е сексуалната. За жените са достатъчни само 15 секунди, за да разберат интересен ли е за тях мъжът като сексуален партньор.

Кучетата имат 220 милиона рецептори за мирис и повечето от тях могат да подушат капка кръв в 5 литра вода.
Рибите също имат силно обоняние.
На него те разчитат на търсенето на храна. При някой видове като змиорката например то е десетки хиляди пъти по-силно от човешкото обоняние.


Развитие на обонятелното въображение

Упражнение

Концентрирайте вниманието си на върха на носа си и се постарайте да си представите миризмата на лимон, роза и т.н. По време на началния етап упражнението се изпълнява с отворени очи. Очите гледат напред, не поглеждат носа. Върху носа се концентрира само вниманието.
Ако не се получава предизвикването на миризма, вземете въображаемия предмет в ръка, поднесете го до носа, усетете миризмата му и го поставете пред себе си на разстояние от половин метър. Сега, концентрирайки всиманието си върху върха на носа се опитайте да усетите миризмата на този предмет. Ако се получава, премествайте предмета все по-далече и по-далече, стараейки се да предизвикате миризмата му, а после махнете предмета съвсем. Сега трябва да предизвикате във въображението си зрителния образ на този предмет, тактилни, слухови и вкусови усещания, помагайки си с това да предизвикате миризмата на този предмет. (Съответно в този момент трябва да се концентрирате на върха на носа си).
Оценката се получава по следната скала:

Няма мирис 0
Слаб и неустойчив 1
Отчетлив, но неустойчив 2
Отчелив и устойчив 3
Можете по свое желание да го трансформирате 4
Освен обонятелен образ има още зрителен, тактилен, слухов и вкусов 5





Тагове:   обонянието,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене