Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2481971
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
21.09.2007 22:54 - Сливане с Живота и цялото творение
Автор: tpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 1334 Коментари: 0 Гласове:
0



Понякога в холотропния модус човек може да изпита такова разширяване на съзнанието си, което обхваща це­лия живот на планетата, т. е не само човечеството, но и флората и фауната - от вирусите и едноклетъчните орга­низми до най-висшите представители на животинското цар­ство За разлика от обичайната идентификация с отделен жив организъм, това преживяване представлява идентифи­кация с живота като единно космическо явление.

В отделни случаи преживяването може да се насочи и към по-конкретен аспект, например, силата на глада, сексу­алното влечение или майчинския инстинкт. Възможни са и други варианти - доколко валиден и неизменен е зако­нът, според който животът винаги се заражда от друг жи­вот или пък онази удивителна рационалност, която проли­чава във всички жизнени процеси, независимо от техния еволюционен етап. Обикновено секвенциите от този тип са и красноречиви свидетелства в полза на тезата, че многообразието на живота не може да бъде обяснено със средст­вата на механистичната наука, което пък за пореден път доказва наличието на творчески разум в космоса.

Понякога тази идентификация с живота е хоризонтал­на и включва сложните взаимодействия между различни­те форми на живот с техните синергии и антагонизми, със­тавящи планетарната екология. В други случаи обаче мо­же да обхване вертикалното или еволюционното измере­ние на живота. Ефек­тът от подобни преживявания може да се изрази в по-за­дълбоченото разбиране на космическите и природните за­кони, повишено екологично съзнание и чувствителност към проблемите на стремителното технологично развитие и ин­дустриализацията.

Следва откъс от сеанс с ЛСД (300 микрограма), прове­ден с един психиатър, който успя да се идентифицира по доста специфичен начин с целия живот на планетата.

Очевидно бях постигнал някаква твърде дълбинна връзка с живота на тази планета Първо минах през цяла серия иденти­фикации с различни животински и растителни видове. Посте­пенно усещането ставаше все по-мащабно Идентичността ми се разпростираше не само хоризонтално, обхващайки всички форми на живот, но и вертикално - във времето Буквално се превръщах в Дарвиновото дърво на еволюцията с всички него­ви разклоненния.

Усещах космическата същност на всевъзможните енер­гии и преживявания в света на живите твари, безкрайното лю­бопитство и склонността към експерименти, характерни изоб­що за живота, както и желанието за самоизява, проявяващо се на безброй нива. Имах чувството, че бях изправен пред един съдбоносен въпрос - какви са шансовете на живота на тази планета? Разполагаше ли е нужните творчески и жизнени сили или бе просто едно злокачествено образувание на лицето на Земята, обречено по принцип на самоунищожение? Дали не е допусната някаква фатална грешка още в самия план на еволю­цията? Нима създателите на вселената правят същите грешки като хората?. . В този миг всичко това ми се струваше доста правдоподобно, колкото и страшно да звучеше Впрочем, до­тогава никога не се бях замислял по тези въпроси

След като се идентифицирах с живота, аз преживях и опоз­нах целия спектър от деструктивни сили, действащи в природа­та и човешките същества, видях и техните опасни модификации и проекции в съвременната технология, заплашваща да уни­щожи цялата планета В този контекст се отъждествявах и с безчислените*жертви на съвременната военна машина, конц­лагеристите, умиращи в газови камери, рибите, отравяни от промишлени отпадъци, растенията; убивани от хербициди и насекомите, пръскани с инсектициди

Постепенно те бяха изместени от трогателните образи на смеещи се бебета, деца, играещи в пясъка, новородени живот­ни или току що излюпени пиленца в грижливо изплетени гнез­да, мъдри делфини и китове, кръстосващи кристално чистите води на океана, гледката на тучни пасища и красиви гори... Из­питвах дълбока емпатия към живота, давах си сметка за всички екологични проблеми и бях твърдо решен да се присъединя към жизнеутвърждаващите сили на тази планета




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене