Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2481949
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
23.01.2008 01:57 - Yamato The Drumers Of Japan
Автор: tpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 1826 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2008 02:09



Ако сте го пропуснали  първият път. Сега елата и се слейте с тези изключителни ЧОВЕЦИ.

Когато бях на първото представление беше невероятно трансперсонално преживяване ,
сега ни обещават нова програма в която цялата публика под ритъма на барабаните ще синхронизира в едно сърце и в един ритъм, дано да го изпитате и вие да сме едно в зала 1 на ндк.



image

Новата програма на Ямато:
SHIN-ON (РИТЪМЪТ НА СЪРЦЕТО) Откакто сформирахме групата Ямато, говорим за ритъм и звук. Връзката между всеки удар е много важна при свиренето на тайко. Тя рефлектира поредицата мигове, които изграждат живота ни. То е нещо като обща история, която се базира на връзката между отделните хора, подобно на обществата, които са съставени от живеещи съвместно хора. И ако виждаме себе си като частици от населението на земята, ние с изненада и вълнение ще открием, че по подобен начин нашят пулс свързва минало и бъдеще и така съществуваме.

Ние влагаме своята мисъл и енергия в дълбокия звук на всеки удар. Удряме барабаните, за да отграничим важността на “един удар, един звук, една пиеса, едно изпълнение” и “един шанс в живота ни” в живото представление на Ямато. Ние сме 10 – мъже и жени, със средна възраст 25 г. и сме изградили телата си чрез упорита тренировка. Нашият бог пазител на Ямато е големият тайко: 1,7 м в диаметър и 500 кг, направен от 400 годишно дърво. С големия барабан в центъра, ние създаваме пулсиращ ритъм, като използваме още 40 тайко с различни размери. Всеки наш удар е в синхрон с вашето сърцебиене и така нашите мисли стават едно. Това е единствен шанс в живота. Ние барабаним с цялата си енергия, така е с всяка пиеса, която свирим вече повече от 15 години.

Един удар, един звук.

Първата пиеса се казва Yakara. Ние сме от Нара в област Кансаи, Япония. В този регион думата Yakara означава младеж, жизнен и енергичен, дори буен. Искаме да изразим силния дух и енергия на младите хора, които са жизнени и застават срещу безразличието на света и безчувственото отношение към околните.

Втората пиеса се нарича Hayate – вятърът, който силно духа. Казват, че силата на Hayate е пета степен по скалата на Beaufort Wind. Представяйки си мига, в който свежият полъх разклаща дърветата и накъдря водата, ние свирим на shamisen – японски струнен инструмент.

Третата пиеса се казва Rekka (буен огън). Това е пиеса, която свирим в последните си две турнета. Изпълняваше се от двама мъже преди, а сега от двойка – мъж и жена. Те свирят бързо като светкавици на големия тайко.

Четвъртата пиеса се нарича Kizashi (знак). Композирана е през 1995 г. Бързината и синхронът в тази пиеса са зашеметяващи. Палките се движат много бързо, но без каквато и да е грешка или объркване. Ние репетираме усилено, за да е перфектно и красиво изпълнието ни, дори в ежедневието. Надяваме се да усетите хармонията в изпълнението – плод на дългогодишното ни съвместно съществуване.

Петата пиеса е Raion (гръмотевица). Японското й прозношение наподобява английската дума Lion и ние се опитваме да предадем силата на тези две думи. Това e типично японско изпълнение в стил Kumi-taiko, в който много изпълнители свирят на различни тайко. Този начин на свирене на тайко се е развил бързо след войната и се е превърнал в най-популярното представяне на тайко. Ние твърдим, че най-голямото удоволствие от свиренето на тайко се крие именно в стила Kumi-taiko.

Шестата пиеса е Rakuda. Това е най-важната ни творба, свиренето й ни прави щастливи. Това е дума с двойно значение. Двата китайски йероглифа, от които е съставена, означават “весело” и “удрям”. Японската дума Rakuda означава камила. Нека си представим щастливия и комичен образ на камилата и да се забавляваме!

Седмата пиеса е Garakuta. В тази композиция ние свирим на Chappa - малките чинели, вместо на барабани. Забавното в това парче е как мускулести мъже свирят на някакви малки инструменти. В Япония ние казваме Oto-Dama (звукови топки). В това изпълнение звуковите топки сякаш летят между отделните изпълнители. Oto-Dama също така означава "душата на звука" – това е израз на нашата идея, че всеки звук има своя душа от най-древни времена. Ще бъдем щастливи, ако духът на нашя звук е достигнал до вас!

Осмата пиеса е SHIN-ON. Звукът на японските барабани е SHIN-ON (сърцебиене). Той е зареден със сила и енергия. За тази композиция големият тайко е изкаран на преден план, макар че обикновено стои отзад. Заедно с публиката ние искаме да усетим тежкия и нисък звук на големия барабан, който кара земята да трепери в центъра на сцената. Този звук е сърцебиенето на изпълнителите, които изскачат един по един на сцената. Пулсът на публиката ще се синхронизира с ударите. Постепенно нашето сърцебиене ще стане и ваше и ще се съединим.


image







Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене