Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2481978
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
16.05.2008 20:58 - В Швейцария на 103-годишна възраст почина откривателят на ЛСД Алберт Хофман
Автор: tpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 4092 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.04.2009 09:47


В Швейцария на 103-годишна възраст почина откривателят на ЛСД Алберт Хофман

В Швейцария на 103-годишна възраст почина световноизвестният химик Алберт Хофман, откривател на наркотика ЛСД (диетиламид лизергинова киселина.

Хофман е издъхнал в дома си в Базел. Причината за кончината му е сърдечен пристъп.

Алберт Хофман е роден Баден, Швейцария. Следва химия в университета на Цюрих. Основният му интерес е насочен към химията на растенията и животните. По-късно извършва редица изследвания на химическата структура на хитина, вещество, което е общо за всички животни. За тази си разработка получава докторска степен. Работи в химико-фармацевтичното подразделение на Лабораториите Сандоз (понастоящем Novartis) в Базел. Най-важното си откритие - синтез на диетиламид лизергинова киселина (ЛСД) - наркотик, предизвикващ халюцинации и емоционални разстройства, а също изкривявания във възприемане на времето и на пространството, Хофман прави през 1938 г. По това време обаче ученият не знае нищо за халюциногенните свойства на препарата, който променя културата на САЩ през 60-те и 70-те години на миналия век. Хофман просто се опитва да създаде медикамент, който да стимулира дейността на сърцето.

Пет години по-късно, при повторен синтез на почти забравеното вещество, доктор Алберт Хофман открива случайно психоделичния ефект от ЛСД. Това става на 16 април 1943 г., когато капка от киселината пада случайно на пръста му. След три дни, на 19 април (по-късно известен като Ден на велосипеда, заради прибирането му с велосипед до дома му, под въздействието на ЛСД) той съзнателно приема 250 микрограма (0.00025 грама) и изпитва по-интензивен ефект. Впоследствие е проведена серия експерименти с ЛСД с участието на самия Хофман и на негови колеги. Първите записи от тези опити са направени на 22 април същата година. Бележки от експеримента ученият помества в книгата си "ЛСД - моето трудно дете" (на английски: LSD: My Problem Child).

Альберт Хофманн-ЛСД - мой трудный ребенок

През 1958 г. Алберт Хофман синтезира за първи път псилоцибин. Ученият се е надявал, че ЛСД ще помогне на медиците в психиатричните изследвания. През 50-те и 60-те години на миналия век наркотикът действително е бил използван за лечение на всевъзможни психични разстройства както в САЩ, така и във Великобритания. През 1965 г. производството на ЛСД обаче е спряно напълно заради обществения протест. След една година наркотикът е забранен в САЩ. След това и други държави налагат официална забрана върху приемането на ЛСД. Алберт Хофман до края на дните си настоява да има частична легализация на ЛСД, като препаратът бъде използван за лечение в медицината.

"Създадох ЛСД като лекарство. Не е моя вината, че хората злоупотребяваха с него" - казва ученият През последните години от живота си Хофман получава разрешение от швейцарските власти да възобнови медицинските си експерименти с използване на ЛСД. Но той така и не успява да пристъпи към реализиране на плановете си.

В класацията на стоте живи гении, публикувана от компанията Synectics и съставена на основата на проучване на общественото мнение през 2007 г. във Великобритания, Алберт Хофман е поставен на първо място.

Световните агенции

image
Алберт Хофман. Снимка: БГНЕС

 

Альберт Хофманн - История ЛСД

//

 

LSD - The Beyond Within - Part1 (BBC Documentary) LSD - The Beyond Within - Part2 (BBC Documentary)


от Замунда.нет със субтитри на български







Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене