Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2481987
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
20.06.2008 21:15 - Защо, колко и какви течности да пием
Автор: tpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 1839 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.09.2009 12:52


Защо, колко и какви течности да пием
Чувството за жажда е сигнал на организма, а желанието за пиене често е свързано с неосъзнат импулс за потребност 20.06.2008

imageВсъщност общовалидното правило за количеството е просто. С него може да се справи всеки - 40 мл течности на всеки килограм телесна маса. Т.е. човек с тегло около 60 кг трябва да изпива всеки ден по 2,4 л. течности - не повече, но и не по-малко.

Оттук нататък обаче започват условностите и преодоляването на битуващите погрешни схващания.

Например това, че през лятото заради горещините губим голямо количество влага през кожата и за поддържане на водно-солевия баланс трябва да пием колкото се може повече вода, е заблуда .

В резултат на наложения стереотип повечето от нас страдат от вредния навик през лятото да пият повече течности, отколкото през другото време от годината.

Да, в топло време тялото е особено чувствително към нарушаването на водния баланс, но е задължително да се прави разлика между жаждата и желанието за пиене.

Такава наистина има и тя е голяма. Чувството за жажда е сигнал на организма, а желанието за пиене често е свързано с неосъзнат импулс за потребност, която понякога вреди на организма.

А ако прекалим...
Отоците под очите сутрин и вечер, продължителната и възникваща от най-малкото течение хрема, повишената секреция на мастните жлези в кожата на главата (поради която ни се иска да си мием косата не само всеки ден, а дори два пъти дневно), главоболието при най-малките промени в температурата, дългата менструация (до 7 дни) при не много продължителен цикъл (21-23 дни) - всичко това са признаци за прекомерно количество течности в организма.

Според специалистите, хората твърде малко се замислят за изпитите количества течности. По-голямата част от деня е съпроводена с поемането на кафета, чайове и сокове.

Топлите напитки са безполезни, особено през лятото. Те притежават диуретични свойства, т.е. с тях едва ли можем да преборим жаждата.
Газираните напитки също не разрешават проблема - те само увреждат лигавицата на стомаха и червата, а и повечето съдържат значителни количества захар или подсладители и предизвикват жажда.

В доста от минералните води се съдържат много соли, които задържат влагата в организма и поради това в някои случаи могат дори да предизвикат отоци.

Подходящото решение за справяне с жаждата и набавяне на достатъчно течности (освен водата) е да се пият сокове, но не тези, които се предлагат в магазините, а прясно изцедени.

Първите съдържат консерванти- а и повечето от тях и подсладители.

Най-разпространеният начин за производството на сок е т.нар. концентрация. В хода на процеса под въздействието на високата температура се разрушават до 50% от витамин С, изпарява се част от ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати влизат в реакция и променят своята структура.

Така полученият сок често се разрежда с вода, захар, лимонена киселина, ароматизатори, консерванти.

За разлика от тях, прясно изцедените сокове са богати на микроелементи и витамини. Те не само добре утоляват жаждата, но и притежават допълнителни свойства.

Zdrave.bg

Много интересна книжка според доктора Болестите се дължат на липсата на достатъчно количество вода според него е 30 мл на кг и максимум 6 гр сол на ден за човек.

Чети от тук:



image
image
Тялото жадува за вода



    image

Водата лекува, лекарствата убиват  



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене