Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2480975
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
27.09.2008 02:23 - КАК ДА УЧИМ ТРИ ПЪТИ ПО-БЪРЗО
Автор: tpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 4990 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.10.2008 20:29




Въведение

Раздел I: Мозък
image   Един или два мозъка
image   Връзки между мозъчните клетки
image   За децата
image   За възрастните

Раздел II: Четене
image   Четене - Определение
image   Как усвояваме четенето
image   Възможности, които могат да се използват
image   Техники, улесняващи четенето

Раздел III: Памет
image   Интересни факти
image   Важни условия
image   Трайност на паметта
image   Суперпамет
image   Мнемотехники

Раздел IV: Записки
image   Традиционните записки
image   Мисловни карти

Раздел V: Сън и релаксация. Гимнастика на ума
image   Сън
image   Релаксация
image   Гимнастика на ума

Раздел VI: Стрес

Раздел VII: Някои явления, свързани с неврофизиологията

image   Библиография

 

 

ВЪВЕДЕНИЕ

Ирена Сидор-Рангелова, Анна-Гергана Рангелов


Различни са интелектуалните занимания, които харесваме. Понякога обичаме да четем художествени произведения. Те ни развличат, пренасят ни в света на мечтите, запознават ни с проблемите на общуването между хората, непознатите страни и времена. Понякога изпитваме необходимост да се откъснем от нашето ежедневие. Когато искаме да забравим за досадните си проблеми, най-лесно е да се загледаме в някой интересен филм. Книгата - това е задача с леко повишена трудност, но все още много хора не се плашат от нея. При това, нито един филм не може да замести собственото ни въображение, което толкова активно участва при четенето. Почти всеки е преживял разочарованието, което се появява, докато гледа филм, направен на базата на някоя книга, прочетена и богато преживяна по-рано. Когато четем интересно четиво, нас ни привличат героите и събитията. Искаме да стигнем до края, за да разберем разрешението на някоя сложна ситуация, интрига, любовна драма. Когато стигаме до последните думи, често изпитваме съжаление, че е дошло време да се разделим с героите, които харесваме, че няма да знаем как нещата ще се развият по-нататък. Странно е това усещане - обикновено героите и историите са измислени и всеки знае това, но все пак преживява описаното, сякаш то е истина.

Различно е положението, когато ни предстои четене на научна литература. Тя обикновено се явява под формата на учебник и ни поставя редица понякога трудни задачи. Не само трябва да прочетем, но трябва да разберем и да запомним информацията, която се намира в него. Повечето от вас ще се съгласят, че тази задача не винаги е приятна. Представете си един ученик (студент), който след многократно отлагане, накрая отваря първата страница на учебника си. Той не го е чел досега и няма никаква представа каква информация ще му поднесе - дали материалът е труден, или лесен, дали ще успее да го разбере. Обаче няма друг изход, започва да чете, бавно прелиствайки страниците. От време на време си казва: ех, досега някак си върви, не е съвсем трудно, но после как ли ще бъде? Той изпитва страх пред неизвестното и това ужасно го тормози.

Ученикът чете по начин, който е нормален за художествената литература. А тази е различна от нея и се налага различен подход.

Взимайки за пръв път в ръцете си един учебник, постъпете с него така, както постъпвате в книжарницата, избирайки научна литература. Когато го правите, първо поглеждате съдържанието, след това прелиствате набързо страниците, спирате се върху някои раздели, които ви се струват интересни, прочитате някой абзац, подчертани изречения, опитвате се да добиете представа за книгата. Ако постъпите по същия начин с вашия учебник, това ще се окаже безкрайно полезно за вас. Така ще приложите ефикасен начин за отстраняване на страха пред неизвестното, който може да породи непознатото съдържание на учебника. Ще постъпите още по-правилно, ако направите няколко такива поредни прегледа. Всеки път ще се спирате на различно място, ще се запознавате повърхностно с третираните проблеми и, когато пристъпите към същинското четене, нещата няма да изглеждат страшни.

Книгата, която ние ви предлагаме, не спада към художествената литература. Тя съдържа полезна информация и практични съвети за ученици, студенти, а и за всички хора, които имат интерес да опознават различни сфери на науката. Постъпете с нея така, както с един учебник. Направете бърз преглед на съдържанието й и уловете от текста тези мисли, които по някаква причина привличат вниманието ви. Така ще знаете, преди да сте я прочели, с какво си имате работа.




Взел съм я от  www.liternet.bg/publish20/i_rangelova/kak_da_uchim/index.html

© Ирена Сидор-Рангелова, Анна-Гергана Рангелов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 25.05.2007
Ирена Сидор-Рангелова, Анна-Гергана Рангелов. Как да учим три пъти по-бързо. Варна: LiterNet, 2007



Тагове:   как,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене