Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2481988
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
13.02.2010 09:20 - Ямато - барабанистите на Япония отново у нас
Автор: tpsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3355 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.02.2010 14:37


Ямато - барабанистите на Япония отново у нас image

 

 

 

Японските барабанисти от Ямато отново ще гостуват на българска сцена. След като през 2007 и 2008 г. взривиха зала 1 на НДК със спектакъла си „Shin On – ритъмът на сърцето“, на 11 април 2010 г. са готови да го направят отново. Новото представление е наречено „Matsuri – Fiesta”.

 

Matsuri е празник в далечна Япония, при който ударите на барабана и сърцето пулсират в едно. От незапомнени времена барабанистите свирят, вглъбени в себе си, свирят, докато дори техните сърца, потънат в тишина. Щом се чуе барабана, хората започват да се събират и е дадено началото на празненството. Matsuri означава и почит. Почит и молитва към Бога. Ямато улавят духа на “Matsuri”, но също така изразяват почитта си към Бога в това представление.

 

Група Ямато води своето начало от 1993 г., когато е основана от Маса Огава. Ямато идват от Нара – „земята на Ямато“ – старата столица на Япония, преди Киото, с цел възраждане на една стара музикална традиця в нова, свежа интерпретация. Тайко дръмърсите имат зад гърба си повече от 2000 представления в множество страни по света, сред които Япония, Южна Корея, Китай, Индонезия, Сингапур, Южна Америка и Европа, където гостуват със своите над 40 тайко барабана с различни размери.

 

Тайко или уадайко, е японски барабан, който се свързва с древен перкусионен инструмент в Япония, но в днешни дни тайко по-скоро се асоциира с музикален стил, при който група барабанисти свирят заедно. Стилът е развит от Огучи Дайхачи през 50-те и е изворът, от който произлизат днешните групи. Един от уадайко на Ямото е направен от огромно дърво преди повече от 400 години.

 

Още за Ямото, за участниците в групата и традиционните инструменти с които ще представят шоуто си в НДК, може да се намери на

официалният сайт за събитието през април, както и на електронната страница на

 

Yamato – The Drummers of Japan

 

Информация и изображение: yamato.jazz-plus.com

 



Японските барабанисти Ямато се завръщат на 11 април с нова програма, наречена “MatsuriFiesta!”

През 2007 и 2008 г. японските барабанисти Ямато взривиха зала 1 на НДК с шоуто си Shin On – ритъмът на сърцето”. В тяхното изпълнение е съчетано древното изкуство на тайко барабаненето с елементи, характерни за съвременната японска култура и модерни аудиовизуални шоу ефекти. На 11 април 2010 г. японските барабанисти Ямато се завръщат с нова програма -Matsuri – Fiesta” , с която ще се представят в зала 1 на НДК в София.

След повече от 2000 представления в множество страни по света, сред които Япония, Южна Корея, Китай, Индонезия, Сингапур, Южна Америка и Европа, милиони хора са присъствали на техните  шоу изпълнения. Групата се състои от 10 души на по около 20-25 години, които прекарват всеки ден в усилена тренировка.

Техният ангел хранител е големият тайко барабан: 1,7 м в диаметър и 500 кг, направен от 400 годишно дърво. С големия барабан в центъра и с още 40 тайко барабани с различни размери те създават пулсиращ ритъм, еднакъв с ритъма на сърцето. Всеки техен удар е в синхрон със сърцебиенето на публиката  и така те осъществяват духовна връзка с нея.

“Откакто сформирахме групата Ямато, говорим за ритъм и звук. Връзката между всеки удар е много важна при свиренето на тайко. Тя рефлектира поредицата мигове, които изграждат живота ни. То е нещо като обща история, която се базира на връзката между отделните хора, подобно на обществата, които са съставени от живеещи съвместно хора. И ако виждаме себе си като частици от населението на земята, ние с изненада и вълнение ще открием, че по подобен начин нашят пулс свързва минало и бъдеще и така съществуваме. Ние влагаме своята мисъл и енергия в дълбокия звук на всеки удар. Удряме барабаните, за да отграничим важността на “един удар, един звук, една пиеса, едно изпълнение” и “един шанс в живота ни” в живото представление на Ямато.”, заявява създателя и ръководителя на групата Маса Огава.

Истинското значение на тайко, или уадайко, е японски барабан, който се свързва с древен перкусионен  инструмент в Япония. Но в днешни дни тайко по-скоро се асоциира музикален стил, при който група барабанисти, които свирят заедно. Стилът е развит от Огучи Дайхачи през 50-те  и е изворът, от който произлизат днешните групи. Тайко като групово барабанене е относително нова форма, която има своите дълбоки корени в древната японска култура. В миналия век тя набира обаче огромна популярност и повече от 5000 перкусионни групи биват сформирани само в Япония. Впоследствие жанрът очарова Америка, Западна Европа и Австралия и  там се раждат множество тайко групи.

Преди 2 години Ямато гостуваха в София и шоуто им заплени софийската публика. Сега те се завръщат с нова програма, наречена Matsuri – Fiesta”, за да отпразнуват радостта от живота заедно с нас.  Първата пиеса от шоуто е озаглавена Uchouten (Екстаз). В нея барабанистите вдигат публиката на крака – както те самите признават “и изпълнителите, и публиката се извисяват в небесата!”

С това въодушевяващо заглавие се слага началото на фиестата, която предстои да изживеем с Ямато. Барабанистите създават изцяло нова и различна атмосфера със спираща дъха хореография на светлина и звук. С тази нова визия, но със стария силен дух е гарантирано невероятното изживяване, наречено Ямато.

 

Билети за японските барабанисти Ямато може да намерите в мрежата на

Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет и на касата на НДК, в Дюкян Меломан и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

Фото, видео и аудио материали може да намерите на http://yamato.jazz-plus.com

Официален сайт: http://yamato.jp

 





Тагове:   Япония,   Отново,   НАС,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене