Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2478818
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
30.06.2010 14:27 - Халюциногените се завръщат на опитното поле
Автор: tpsy Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2485 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.07.2010 17:14




image

Alan S. Weiner for The New York Times
"It was a whole personality shift for me. I wasn"t any longer attached to my performance and trying to control things. I could see that the really good things in life will happen if you just show up and share your natural enthusiasms with people." CLARK MARTIN, a retired psychologist, on his participation in an experiment with a hallucinogen

Multimedia
image The Takeaway With John Tierney

 


Цитат:
Халюциногените се завръщат на опитното поле

"Ню Йорк таймс"

Като пенсиониран клиничен психолог Кларк Мартин добре познава традиционните методи за лечение на депресия, но собственият му случай изглежда нерешим, тъй като по това време се бори с химиотерапия, тежки диети покрай рака на бъбреците и сеансите при колеги му се струват напразни. Също както и антидепресантите. И така, докато на почтената възраст от 65 г. Кларк стига до първото си психеделично преживяване. В университета "Джон Хопкинс" той се подлага на експериментално лечение с псилоцибин, психоактивното вещество, което се намира в някои гъби.

Клиничните изпитания на халюциногени бяха табу след бурните 60 години на миналия век, когато ентусиасти като Тимъти Лиъри ги популяризираха до невъзможни за науката висоти. Днес (явно оттогава е минало достатъчно време духовете да се успокоят) учените чрез строга система от ограничения и процедури връщат наркотиците в лабораторията и отново се заемат с изследвания на техния потенциал в лечението на психически проблеми и осветляването на естеството на съзнанието.

"Изведнъж всичко познато започна да се изпарява - спомня си първия "трип" д-р Мартин. - Представете си, че падате от лодка насред открития океан, обръщате се и лодката е изчезнала. А после изчезва и океанът. А накрая ви няма и вас." Днес, повече от година по-късно, Мартин смята, че 6-часовото преживяване му е помогнало да превъзмогне депресията и дълбоко е трансформирало отношенията с дъщеря му и приятелите. Приема го за едно от най-значимите събития в живота си, което само го нарежда в растящата група пациенти с подобни преживявания.

Тези дни учени от цял свят се събират в Сан Хосе (Калифорния) за най-голямата конференция по психеделична наука, провеждана в САЩ за последните 40 години. Тук ще се обсъждат изследвания на псилоцибин и други психеделици при лечението на депресия, маниакално-депресивни състояния, посттравматичен стрес, страх от смъртта при терминални заболявания и даже пристрастяване към наркотици и алкохол. Резултатите от тези изследвания засега са окуражаващи, макар и твърде предварителни, така че учените предупреждават да не се хвърля твърде много надежда и с това да се повтори грешката на 60-те, когато много учени зарязаха строгостта на фактите и се превърнаха в проповедници, преувеличавайки ползите и вредите от наркотиците.

Специалистите са особено заинтригувани от приликите между ефекта на халюциногените и медитацията. Че процесите са сходни, е доказано с изследвания на мозъка, провеждани в Швейцария и в университета "Джон Хопкинс". В същото време често срещан мотив в разказите на експериментално лекуваните с псилоцибин са дълбоки духовни усещания, подхождащи повече на религиозните мистици. Пациентите например говорят за цялостен оптимизъм и заличаване на границите между собственото аз и околните. Или както казва д-р Мартин, човек открива, че гледа на миналите си отношения с хората от нова гледна точка, идентифицирайки се с другия.

И така, федералните власти в САЩ възобновиха разрешителните за контролирани експерименти с психеделици. Филантропите обаче не бързат да обсипват с дарения тези изследвания.

 

16.4.2010 г.
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5643§ionid=21&id=0001402


Оргинален източник
http://www.nytimes.com/2010/04/12/science/12psychedelics.html?ref=science


 




Американски учени използват LSD и Екстази за лечение 23.04.2010 20:44 image

Халюциногенни средства, измежду които LSD и Екстази, са сред използваните методи за лечение на тревожно състояние и посттравматичен стрес от американски лекари, разкри "Дейли Мейл". Учените за пореден път употребяват нетипични начини за борба с едни от най-страшните болести на нашия век. Американските изследователи се стремят да докажат, че еуфористичните наркотици могат да бъдат полезни за медицината, почти четиридесет години след като властите забраниха използването им за освежителни и изследователски цели. В момента има редица проучвания, които се провеждат из САЩ, с LSD, MDMA /Екстази/ и псилоцибин /халюциногенни гъби/, и всички те целят да докажат, че наркотиците имат положителен ефект при лечението на някои състояния. Докато конкретното изследване е все още в етап на подготовка, резултатите от проучването на Нюйоркския университет показват, че участниците в опитите са доста по-безстрашни от смъртта и тревогата от болестта им е почти изчезнала. /БГНЕС /

Източник:БГНЕС

  

  image

## Изпълнител/и : Maria Sabina

## Албум : Mushroom Ceremony Of Mazatec Indians Of Mexico

## Година : 1957

## Битрейт : 192 CBR MP3

## Траклист :

01 chjon nka.mp3

02 chjon nka catsin.mp3

03 santo...nana.mp3

04 papa papai.mp3

05 na ai-ni tso.mp3

06 santo...ji nai...na.mp3

07 jan jesu cristo.mp3

08 ji nai.mp3

09 san pedro.mp3

10 soso soso.mp3

11 name of plants.mp3

12 pedro martinez.mp3

13 don"t be concerned, old one.mp3

14 birds.mp3

15 humming, etc..mp3

16 soft singing.mp3


Download
  Mushroom Ceremony Of Mazatec Indians Of Mexico



 

Повече за лечителката, шаманка и магическите гъби.


image
Marнa Sabina: Mujer Espнritu



Тагове:   поле,   опитното,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене