Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tpsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2483212
Постинги: 343
Коментари: 573
Гласове: 3583
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.12.2008 11:29 - РОРШАХ, Херман (Rorschach, Hermann)
Автор: tpsy Категория: Технологии   
Прочетен: 4121 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2008 11:31


РОРШАХ, Херман (Rorschach, Hermann)

image
Швейцарски психиатър (Цюрих, 1884 - Херисау, 1922). След като завършва медицина, Роршах специализира психиатрия в Цюрихската клиника, ръководена от О. Блойлер, контактува с групата психоаналитици от града и попада под влиянието на К. Г. Юнг. Рисува чудесно, влюбен е в живописта и се интересува от начина, по който болните му реагират на мастилени цветни нетна, сравнявайки "отговорите им с тези на нормалните субекти. Така той открива, че зрителното възприятие е повлияно от личността: реакциите „на цвят" са свързани с екстратензивността, а реакциите „на движение" - с интроверсивността (типология, произтичаща от типологията на Юнг). Неговите мастилени петна са повече от тест за въображение: те могат да опишат структурата на личността. През 1918 год. Роршах създава таблата на своя тест, а в 1921 год. публикува своята Психодиагностика. Този тест получава разпространение едва десет години след смъртта му. Оттогава той се използва в целия свят и е предмет на много изследвания и адаптации.

Интересите му са в областта на историята на швейцарските религиозни секти, психоаналитичната диагностика, методологията на виртуалното проективно тестиране.
Образованието му е: доктор на медицината, Цюрих 1912 г.
Основните му публикации са:
1921 Psychodiagnostik. In W. Morgenthaler (ed.). Arbeiten zur angewandten Psychiatry. vol. 2. Bircher.
1927 (posth.) Zwei schweizerizche Sektenstifter (Binggeli und Unternahrer) (Two Swiss founders of sects). Imago, 13, 395-441.
Дейност: бил е психиатър в различни психиатрични болници; вицепрезидент на Швейцарското психоаналитично общество.
Роршах е останал в историята с успеха си и последвалото го частично засенчване от проективния тест, носещ неговото име. Единственото, което остава от този тест – това е съкратен вариант от десет мастилени петънца, подбрани от издателя измежду петнадесет изведени и обосновани от самия Роршах. Същият продължил да преразглежда разбиранията си през целия период на и без това проточилото се публикуване на теста, и ги сметнал за тотално остарели към момента на излизането им на яве. В последствие, подтиснат от издателския провал и острата критика, Роршах умира от перитонит. Това положило края на амбициозния му план – да обедини историята на религията, социологията и психопатологията.
Майката на Роршах починала, когато той бил едва на дванадесет години, а бащата, учител в художествено училище – когато момчето станало на 18. Като малък носел прякора "Клекс" ("klecksen" по немски е “мазане, мацане”), което говори за склонността му към рисуване. Университета го подложил на влиянието на Блейлер и Юнг – Цюрихски университет, където прилагането спрямо пациентите на Юнгианския словесно асоциативен тест в съчетанието с новите психоаналитични концепции на Фройд, предизвикало общоевропейски интерес. Възнамерявайки да емигрира, Роршах заел ниско платено работно място и се оженил за рускиня. След четири години щастлив живот емигрирал в Русия. Скоро след това се възвърнал, бидейки разочарован от слабата изследователска перспектива. Отново бил принуден да започне ниско платена работа, зарязал експериментите с мастилените петна и се отдал на психоанализата и новото си увлечение, а именно история на религиозните секти. Този интерес възниква у него благодарение на един от пациентите му в клиниката за психично болни, който бидейки основател на такава секта, е бил осъден за ритуални сексуални церемонии, включващи инцест. Роршах решил, че тази тема е цел в живота му, като по-късно публикува две статии по темата. Доказателствата за такива секти датирали от XII в.
Малко след това интереса му към мастилените петна отново се възвръща. Роршах за три години успява да съкрати петната си до петнадесет и успява да подготви съпровождащия текст на злополучната “Психодиагностика”.
Биографията на Роршах е едно напомняне за това, че подреденото развитие на психологичната теория е само илюзия.

/Днес, за да прилага в практиката си тестът на Роршах, психологът/психотерапевтът трябва да премине специален курс на обучение от минимум 2 години./


източник

image
Тест РОРШАХ
Абстрактно - снимките на lap4e
  1. Алекс Says:
    април 7th, 2006 at 21:25

    Психолозите имат теория за всичко image

    Иначе, тестът се прилага по много специфичен начин и се тълкува още по-специфично. За да получиш свидетелство за право на прилагане на теста Роршах, се изисква поне година и половина обучение. Само едно единствено издателство в Швейцария е оторизирано да издава картите на Роршах, защото само то има точните кодове за постигане на съответния цвят.

    Все пак е мъчително, когато професионални тестове се псевдоприлагат от всякакви сайтове, но ми се струва, че е за да кажат нещо хубаво на хората, и явно го постигат, което е повече от добре. Единственото лошо е, че така ужасно се компрометира професионализмът в науката ни. И изглежда несериозна, защото хората не знаят, не им е и работа да са осведомени, че никакви личностови и характерови предиспозиции не може да се определи просто така, от един тест, че и да се тълкува машинно.

    Знам, че всичко това е на шега, разбира се, но напоследък се наслушах/нагледах/начетох на такива неща за клетата наука, че ми става едно такова… Та не се въздържах, прощавай image




 Информативно една карта от Мастилените петна на Роршах.




image


Тагове:   РОРШАХ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене